Állóképesség-fejlesztés

Mi az állóképesség:

A szervezet elfáradással szembeni ellenállóképességét hosszan tartó sportbeli erőkifejtéseknél. A jó állóképességgel rendelkező személy viszonylag magas intenzitással, hosszú ideig tud mozgást végezni, valamint megerőltető, nagy energiaveszteséggel járó edzések és versenyek után, rövid időn belül tud regenerálódni.

Állóképesség = fáradtsággal szembeni ellenállóképesség  + gyors regeneráció

Rendkívül fontos, hogy az izomzatunk fejlesztése mellett kiemelt figyelmet fordítsunk az állóképességünk fejlesztésére is. Az állóképességi edzésekkel a szívet, a keringési rendszerünket, a tüdőnk kapacitását, a vázizomzatot, a központi, periférikus és vegetatív idegrendszert  is fejlesztjük és edzük. Élettanilag rendkívül sok kedvező hatása van, az edzett szív gazdaságosabban működik.

Az Állóképesség fajtái:

  • Erőállóképesség: Hosszan tartó, viszonylag nagy erőkifejtéssel.
  • Gyorsasági állóképesség: Az ellenállóképességet értjük a fáradással fellépő sebességcsökkenéssel szemben (anaerob).
  • Sportjáték és küzdősport állóképesség: Terhelés változása miatt a teljesítmény csökken, jellemző többszőr ismételt rövid maximális intenzitás, relatív pihenő és a nagy terhelési terjedelem.
  • Versenyállóképesség:  A verseny alatt maximális intenzitát követel anélkül, hogy az a teljesítmény rovására menne.
  • Alap állóképesség: Az a képesség, amikor egy tetszés szerinti terhelés sok izomcsoport bevonása mellett, optimális összhangban van egy speciális terheléssel és annak időtartalmával.
  • Speciális állóképesség: Egy állóképességi sportág adott terhelési strukturájához és versenyszerű igénybe vételhez való alkalmazkodási képesség, sportágra specializálódott.

Személyre szabott edzéstervvel segítünk elérni az állóképességed fejlesztését, vagy részt vehetsz kiváló, hangulatú csoportos óráinkon is!

Látogasd meg a sportstúdiónkat és érdeklődj a lehetőségekről még ma!